Ako pripraviť deti na návrat do školy

Školský rok už klope na dvere a mnoho rodičov si láme hlavu nad otázkou: Ako pripraviť deti na návrat do školy? Čoskoro totiž naše školopovinné ratolesti opäť zasadnú do školských lavíc.

9 tipov, ako pripraviť deti na návrat do školy

Druhý polrok minulého školského roka bol pre všetkých kvôli pandémii trochu iný. Školy boli zavreté a vyučovanie prebiehalo väčšinou online, alebo sa s deťmi učili rodičia. Preto veríme, že sa po letných prázdninách na začiatok školského roka tešia už všetci malí zvedavci. Prinášame vám zopár tipov, ako im návrat do školy uľahčiť.

1.   Hovorte o škole pozitívne

Pred svojím dieťaťom sa vyjadrujte o škole pozitívne. Pripomínajte mu, že konečne uvidí svojich kamarátov a obľúbené pani učiteľky a naučí sa niečo nové.

2.   Začnite s prípravou teraz

Než si vaše dieťa opäť zvykne na iný režim môže to chvíľku potrvať. Pár dní pred začiatkom školského roka preto prispôsobte vstávanie školskému budíku. Taktiež dieťaťu vysvetlite, že je dôležité, aby si v škole často umývalo ruky.

3.   Vyberte sa na nákupy

Pokiaľ už viete, čo všetko bude vaše dieťa do školy potrebovať, vyberte sa s ním na nákupy. Dovoľte mu vybrať si zošity, obaly a ceruzky s obľúbeným motívom.

4.   Navštívte školu v predstihu

Prejdite si s dieťaťom trasu do školy a zo školy. Pokiaľ je to možné, nazrite aj dnu, nájdite jeho triedu, šatňu a skrinku. Tieto úkony pomôžu najmä mladším školákom.

5.   Školský rok zahájte vo veľkom

Vymyslite tradíciu, ktorú budete dodržiavať na začiatku každého školského roka. Urobte túto udalosť výnimočnou. Pomôžete tak dieťaťu tešiť sa na začiatok školského roka.

6.   Rodinný kalendár

Vytvorte rodinný kalendár, do ktorého budete zapisovať školské aktivity, ako rozvrh, školské akcie a plánované mimoškolské aktivity.

7.   Do školy s prváčikom

Pokiaľ ide vaše dieťa do školy prvýkrát, bolo by vhodné, ak by s ním išli obaja rodičia. Zoznámte sa s jeho triednou učiteľkou a buďte dieťaťu oporou. Nezabudnite na slávnostné oblečenie a kyticu kvetov pre pani učiteľku. Prvý školský deň môžete zakončiť napríklad v cukrárni.

8.   Rozprávajte sa o zdraví

V dnešných časoch sa deti kvôli zúriacej pandémii môžu obávať návratu do školy. Strach je prirodzený. Rozprávajte sa s nimi preto aj o zdraví a prevencii. Nedávajte im inštrukcie vo forme zákazov, ale snažte sa ho naviesť na to, čo je dôležité.

9.   Pozrite si opatrenia

S príchodom nového školského roka boli vydané aj nové opatrenia ohľadom koronavírusu. Vysvetlite dieťaťu, kde má a kde nemá nosiť rúško a prečo je to dôležité. Rozhovor so psychologičkou na túto tému si môžete vypočuť v priloženom linku.

 

obrazky z pexels

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook