Firemná kultúra: Prečo je dôležitá a ako vytvoriť zdravú firemnú kultúru

Plánujete si vytvoriť tím alebo firmu s motivovanými a nadšenými zamestnancami? Zdravá firemná kultúra sa nedá vytvoriť cez noc a už tobôž nie náhodou. Zoberte úspech vašej firmy do vlastných rúk a vytvorte pozitívnu firemnú kultúru. V tomto článku vám poskytneme 5 tipov, ako to spraviť.

Čo je firemná kultúra

Firemná kultúra je akousi „osobnosťou“ firmy. A, rovnako ako u ľudí, osobnosť je dôležitá. Zahŕňa spoločné firemné hodnoty, ciele, víziu, misiu, pracovné prostredie a štýl vedenia. Ovplyvňuje to, ako zamestnanci pracujú, navzájom komunikujú a ako je práca vykonávaná.

Prečo je zdravá firemná kultúra dôležitá

Duch firmy a jej zamestnanci majú obrovský dosah na celkový úspech celého tímu a v konečnom dôsledku aj firmy. Prieskum spoločnosti Delloite to potvrdil – až 94 % manažérov a 88 % zamestnancov verí, že dobrá firemná kultúra je potrebná na úspech v podnikaní. Zamestnanci, ktorí si pochvaľujú firemnú kultúru vo firme, kde pracujú, sú šťastnejší. A šťastnejší zamestnanec je o 12 % produktívnejší než bežný.

5 krokov k vybudovaniu zdravej firemnej kultúry

Pozitívna firemná kultúra si vyžaduje veľké úsilie. Ako však vyzerá? Ponúkame vám 5 krokov na vytvorenie fantastického pracovného prostredia, ktoré bude váš tím milovať.

Definícia firemnej kultúry

V prvom rade si musíte všetko naplánovať. Definujte si, ako chcete, aby vyzerala vaša firemná kultúra. Sústreďte sa na to, kam ako firma chcete ísť a ako vám zamestnanci pomôžu dosiahnuť váš cieľ.

Najmite tých správnych ľudí

Najmite tých správnych ľudí, ktorí sa hodia k vašej firemnej kultúre, hodnotám a cieľom. Funguje to aj naopak – firmy s pozitívnymi kultúrami lákajú viacerých kandidátov.

Dávajte zamestnancom spätnú väzbu

Každý zamestnanec musí byť vypočutý. Pokiaľ sa necíti v práci šťastný, jeho produktivita bude časom klesať. Urobte si čas na to, aby ste sa zamestnancov spýtali, či sa cítia v práci docenení a či majú všetky nevyhnutné prostriedky na jej vykonávanie.

Starajte sa o zamestnancov

Žiadna firma by nemohla existovať bez zamestnancov. Uistite sa, že sa necítia odstrčení a snažte sa ich pochopiť. Dobrým motivačným faktorom je aj participácia na dôležitých projektoch, práca z domu, teambuildingové aktivity a rôzne fondy, napríklad podporujúce založenie rodiny.

 

Uznanie za dobre odvedenú prácu môže byť kľúčovým pre spokojnosť jednotlivých zamestnancov. Budú sa tak cítiť docenení a rešpektovaní. Môže to byť kompliment či finančná alebo nefinančná odmena.

Monitorujte postupy

Komunikácia a transparentnosť sú kľúčom k zdravej firemnej kultúre. Pravidelne hodnoťte prácu a robte zmeny. Vytvorenie príjemnej firemnej kultúry si vyžaduje čas. Avšak, ak sa budete držať svojich zásad, uspejete.

 

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook