História prania - Ako sa pralo v minulosti?

 

Ilustračné foto 1    Zdroj: Kerstin Riemer a KRiemer Pixabay  

Pranie od minulosti po súčasnosť

Potreba prania a pocitu čistoty sa prirodzene vyvinula zámenou kožušín za textílie. Prvé zmienky prania prišli od Sumerov z obdobia 2 800 rokov p.n.l. Spočiatku sa pralo vo vode z potokov a riek. Odevy sa namáčali a tĺkli o kamene. Na výrobu mydla sa používal popol, drevo, obilniny a korene, kôra a plody mydlice.

Pranie za čias starovekého Egypta, Grécka a Ríma

V starovekom Egypte kládli veľký dôraz na čistotu. O praní v kadiach s pridanými pšeničnými otrubami a šliapaní po odevoch bosými nohami sa píše aj v hieroglyfoch. Prali väčšinou otroci. Gréci a Rimania tiež milovali čistotu a pravidelne sa kúpali. Rimania zaviedli verejné práčovne. Po odevoch šliapali v kadiach s bieliacim vápnom, lúhom, ale aj močom. Už v 2. storočí začali dokonca používať aj mydlo - zmes tuku, popola a vápna.

Špinavý stredovek

V stredoveku sa na hygienu príliš nedbalo, vývoj prania sa takmer zastavil. Kvôli morovým epidémiám si ľudia mysleli, že choroby pochádzajú z vody. Kúpali sa raz za mesiac, prali raz za 2 mesiace. Odevy najprv vyvarili a potom ich mlátili drevenými palicami.

 

Ilustračné foto 2: Mydlo z olivového oleja a Valcha    Zdroj: Monfocus a Thomas Wolter z Pixabay 

 

V 17. storočí sa opäť začalo prať vo veľkom. Odevy sa prali vo vode, tĺkli a drhli. Do výroby mydla sa pustili Španieli a Taliani. Vyrábali ho z olivového oleja a popola morských rastlín. V tomto období vznikla vrúbkovaná pracia doska nazývaná valcha. Pralo sa v drevenom koryte so zohriatou vodou.

 

Ako sa vyvíjali práčky a pracie prostriedky

Prvú práčku zostrojil Jacob Christian Schäffern v roku 1767. Tieto práčky s pohybujúcimi sa lopatkami a prúdmi vody však neboli úspešné. V roku 1851 sa objavila prvá práčka s bubnom na ručný pohon, no zlatý vek práčok nastal až koncom 19. storočia.

 

 

Ilustračné foto 3: Staroveké umývacie predmety z dreva   Zdroj: PxHere

 

Spočiatku išlo o nádoby s dreveným roštom na dne a pol valcovitou valchou. Látky sa však často trhali. Časom sa prišlo na to, že stačí, aby odevy v práčkach voľne vírili. Pohyb bielizne zabezpečovali vrtule, lopatky a rôzne kolíky. Poháňané boli ručne - kolesom alebo pákou. Mydlo sa už stalo každodennou súčasťou života ľudí a jeho spotreba sa stala merítkom kultúry národov.

Automatické práčky

Najväčším míľnikom bolo Teslovo využitie elektrickej energie v malom motore v roku 1894. Motory poháňali aj práčku. Prvú plne elektrickú práčku vyrobil v roku 1907 Alva Fisher a zamenil ručný pohon za motorový. Prací prášok sa začal vyrábať tiež v roku 1907. Prvá automatická práčka československej výroby uzrela svetlo sveta v roku 1957 v závode Romo.

 

 

Ilustračne foto 4: Vintage práčky     Zdroj: PxHere

 

V 60. rokoch sa začal vyrábať aj tekutý prací prostriedok, 70. roky priniesli biologicky aktívne enzýmy. V 90. rokoch prišli na trh antialergické prášky a pár rokov na to aj šikovné gélové kapsuly. Momentálne sa výrobcovia sústredia na zníženie teploty vody pri praní, čím sa šetrí energia a dlhšie zachováva kvalita bielizne.

 

Vďaka:

Text: Denisa Dee

Foto (titulná fotka):  od Willi Heidelbach z Pixabay 

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook