Modrý pondelok: Je 18. január najdepresívnejší deň v roku?

Počuli ste niekedy o Modrom pondelku? Modrý pondelok je tretí januárový pondelok a pokladá sa za najdepresívnejší deň v roku. Tento rok pripadol na 18. január. Prečo je vlastne tento deň vnímaný ako extrémne ponurý?

Je fenomén Modrého pondelka skutočný?

Niektorí ľudia sa počas Modrého pondelka môžu cítiť o čosi skľúčenejšie než inokedy. Odkiaľ však prichádza tento pochmúrny pocit? Niekto sa môže cítiť trocha skleslo po vianočných a novoročných oslavách. Počas Vianoc ľudia obvykle zvyknú minúť väčší obnos peňazí, a tak mesiac január akoby zázrakom často ubieha o čosi pomalšie. Spolu s tým ide pomalšie aj čakanie na ďalšiu výplatu. Taktiež na nálade nepridáva ani kontrast medzi pokojným a oslavným obdobím a náhlym návratom do pracovného chaosu. Alebo je to chladnými zimnými dňami a dlhými nocami? Alebo tým, že ste si nastavili nerealistické novoročné predsavzatia a nedarí sa vám ich dodržiavať?

 

Napriek tomu, že všetky tieto premenné vyzerajú ako opodstatnené faktory výpočtu najdepresívnejšieho dňa v roku, žiaden výskum zatiaľ nepreukázal, že by nejaký deň mal byť vo všeobecnosti depresívnejší ako iný.

Odkiaľ sa vzal Modrý pondelok

Koncept Modrého pondelka začal kvôli jednej PR správe v roku 2005, ktorá bola súčasťou marketingovej kampane britskej televíznej stanice Sky Travel. Stanica tvrdila, že sa im podarilo prísť na to, ktorý deň v roku je najdepresívnejší. Spolu so psychológmi vytvorili rovnicu, ktorá brala do úvahy viaceré premenné ovplyvňujúce správanie človeka: [W+(D-d)]xTQ/MxNA

 

Vysvetlivky k rovnici:

 

W = počasie

D = dlh

d = mesačná výplata

T = uplynulý čas od Vianoc

Q = uplynulý čas od vzdania sa novoročných predsavzatí

M = nízky level motivácie

Na = pocit toho, že treba niečo urobiť

 

Avšak tento vzorec nebol nikdy uznaný, ani opodstatnený. Počas podrobnejšej inšpekcie sa prišlo na to, že premenné sú príliš subjektívne a nevedeckého charakteru. Lebo však, ako odmeriate napríklad premennú Q? Veď už predsa vieme, že na splnenie svojich novoročných predsavzatí a plánov, rovnako ako aj vytvorenie dobrého návyku, treba dostatok času.

 

Pojem Modrý pondelok sa ešte môže viazať k jednému japonskému výskumu z roku 2009. Skúmali podiel samovrážd japonských mužov v produktívnom veku, pričom viac ich bolo vykonaných v pondelok, ako v ktorýkoľvek iný deň.

Ak Modrý pondelok nie je skutočný, ponurá šedá zima je

Viac, ako otázkou o Modrom pondelku, by sa mali ľudia zaoberať otázkou, čo je také zvláštne na zime, že ovplyvňuje náladu toľkých ľudí. Zimná depresia, klinicky nazývaná ako Sezónna afektívna porucha, je skutočným problémom. Je to forma depresie, ktorú ľudia zažívajú počas tmavých jesenných a zimných mesiacov kvôli biochemickej nerovnováhe v mozgu spôsobenej nedostatkom slnečného žiarenia. Bežné symptómy sú napríklad únava bez ohľadu na dostatok spánku, pocity smútku, strata záujmu o aktivity, ktoré človeka v minulosti tešili, znížená koncentrácia, strata motivácie na pracovisku, nárast hmotnosti v dôsledku potreby karbohydrátov, ba dokonca aj temné myšlienky.

 

Modrý pondelok môže byť problém najmä pre ľudí trpiacich depresiou alebo úzkostnou poruchou. Tohto obdobia sa môžu obávať, pretože odvšadiaľ počujú, že „prichádza najdepresívnejší deň v roku“. Avšak Modrý pondelok so sebou priniesol predsa len niečo dobré – vďaka nemu sa začalo otvorenejšie rozprávať o mentálnom zdraví.

Ako poraziť pochmúrne obdobie

Najlepšia pomoc na pochmúrnu náladu je dostatok slnečného svetla. Ak takúto možnosť človek nemá, náhradou môže byť aj vitamín D. Trávte čo najviac času v zimnej prírode a umiestnite svoj pracovný stôl v domácom prostredí vedľa okna. Dbajte na svoje zdravie: jedzte zdravo, pravidelne cvičte, dostatočne spite, buďte v kontakte s vašimi milovanými a pokojne navštívte psychológa, ak to tak cítite.

 

Počas tohto obdobia môžete spraviť ten krok navyše na vašej ceste za úspešným rokom 2021. Začnite robiť to, po čom ste vždy túžili a žiarte pre ostatných ako slnko, ktoré v tomto období potrebujú najviac.

 

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook