Nové technológie v logistike

V súčasnej dynamickej dobe sú efektívna logistika a urýchlené a zefektívnené skladovacie procesy základným pilierom každého veľkoskladu. Moderné technológie v logistike, ako bezchybné zásobovanie a prehľadné sklady, totiž firme nielen šetria čas, ale aj náklady. Niektoré z nich, ktoré sa v súčasnosti vo veľkom využívajú, vám predstavíme v článku.

Technológia RFID

Technológia RFID (Radio Frequency Identification) je úspešne zavedená v logistike už dlhšie. Ide o identifikáciu tovarov na základe bezkontaktného spôsobu snímania ich kódu. Využíva sa na sledovanie kontajnerov a paliet a inventarizáciu skladov v reálnom čase.

zdroj: Wikimedia

Just-In-Time skladová logistika

Just-In-TIME (JIT) logistika je obľúbená najmä v automobilovom priemysle. Snaží sa predchádzať nadbytočným skladovým zásobám, čím sa znižujú náklady na skladované položky. JIT filozofiou je mať na sklade iba tie zásoby, ktoré sú nevyhnutne potrebné v konkrétnom okamihu. Správny diel potom do výroby prichádza v správnom čase a v správnom množstve. 

Mnoho výrobných závodov využíva autonómne riadené vozidlá (AGV), ktoré zvážajú materiály na výrobnú linku z centrálnych skladov. AGV znižujú lead time výrobku, čiže dobu, za ktorú prejde výrobným procesom. AGV časom nahradia inteligentne riadené vozidlá (IGV). Tie budú navzájom komunikovať a pracovať nezávisle.

Inovácie v logistike: Robotizácia

Niektoré zahraničné veľkosklady, napríklad Amazon alebo BMW, využívajú samonavádzacie drony so zabudovanou čítačkou čiarových kódov alebo RFID skenerom. Vďaka nim je možné robiť inventarizáciu skladov v reálnom čase, čím ušetria niekoľkohodinovú prácu ručného presúvania zásob. Drony pracujúce v spoločnosti Amazon napríklad umožňujú takmer okamžité doručenie tovaru k zákazníkovi.

Zero-waste a net-zero: Moderná ekologistika

Moderné zero-waste prevádzky sa snažia minimalizovať svoju uhlíkovú stopu recyklovaním, digitalizáciou papierovej agendy a nasadením opakovane použiteľných obalov. Net-zero sklady zase generujú iba také množstvo energie, aké sklad sám spotrebuje.

 

Digitálna transformácia skladov neustále napreduje. Ako? To vám predstavíme v našom ďalšom článku o logistických trendoch, ktoré nás čakajú v blízkej budúcnosti.

 

 

obrazky: pixabay, wikimedia

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook