Novoročné predsavzatia a plány: Ako sú na tom teraz?

Neúnavne pracujete na splnení svojich novoročných predsavzatí a plánov? Alebo vám stačili dva týždne a vrátili ste sa naspäť k svojmu „starému dobrému“ Ja? Veľa ľudí zostáva frustrovaných, keď nedokážu splniť svoje novoročné predsavzatia a plány, ktoré si sami stanovili. My tomu rozumieme. Preto sme pre vás pripravili článok na tému ako sa nevzdať svojich novoročných predsavzatí, plánov a cieľov.

Kým sa chcete stať?

Kedykoľvek si budete chcieť vytvoriť dobrý návyk alebo si stanoviť nejaký cieľ, dostávate sa bližšie k ideálu, ktorým túžite byť. Toto vedomie vám pomôže v zdolávaní prekážok a ceste za úspešným životom, v ktorom si splníte svoje sny.

Prečo novoročné predsavzatia a plány stroskotávajú

Štúdia ukázala, že ľudia, ktorí si stanovujú podnetné ciele, sa cítia ohľadom samých seba lepšie. Pokiaľ v ich splnení zlyhajú, majú tendenciu byť skľúčení. Človek by však nemal byť na seba príliš tvrdý. Ďalší výskum ukázal, že  ¼ ľudí sa vzdáva svojich novoročných predsavzatí a plánov už po prvom týždni a iba 10 % s nimi vydrží až do konca roka.

 

Takže to, kedy sa človek vzdá vízie svojich splnených predsavzatí a plánov, môže byť častokrát iba otázkou času. Vedci však tiež poznajú najkritickejší dátum, ku ktorému sa väčšina ľudí vzdáva svojich cieľov a plánov, a vracia sa späť k svojim starým návykom. Tento dátum už doslova klope na dvere, pretože hovoríme o dátume 17. január. Aplikácia, ktorá sa zaoberá sledovaním výkonov cyklistov a bežcov, sa pozrela na dáta z 108 miliónov prihlásení svojich používateľov a zistila, že ľudia, ktorí si stanovili beh alebo bicykel ako svoje nové predsavzatie, sa svojich plánov vzdávajú vo štvrtok. A iba 40 % všetkých vydrží vo svojom športovom nasadení počas prvého pol roka.

Prekážky, ktoré musíte prekonať na ceste za splnenými cieľmi

Vo všeobecnosti ide o 2 druhy prekážok, ktoré treba na ceste za splnenými plánmi a cieľmi prekonať: mentálne prekážky a reálne prekážky. Reálne sú napríklad nedostatok peňazí na splnenie cieľa. Mentálne sú naše strachy a podceňovanie sa. Toto všetko je determinované predchádzajúcimi skúsenosťami zo života. V tomto prípade si treba identifikovať faktory, ktoré vám v tom bránia. Môže ísť napríklad o tieto veci:

 

  • stanovenie si príliš veľkých alebo príliš komplikovaných cieľov
  • žiadna bezprostredná odmena, takže je ťažké zostať motivovaný
  • absencia „parťáka“, ktorý sa na splnenie cieľov a plánov podujme s vami

 

Čo by ste mali robiť, aby vaše novoročné predsavzatia a plány prežili nasledujúci týždeň a aby ste sa stali jedným z 10 % úspešných?

Ako splniť novoročné predsavzatia a plány

Vo všeobecnosti platia na rôznych ľudí rôzne pravidlá a motivátory. Avšak tieto metódy pracujú na rovnakých princípoch. Kľúčom je, aby vaše ciele a plány boli dosiahnuteľné a opodstatnené. Taktiež by ste sa za ich splnenie mali vždy odmeniť. Populárna metóda je SMART metóda. Vaše ciele musia byť:

 

  • Špecifické (z angl. specific) – ciele musia byť jasne sformulované a dôležité pre jednotlivca
  • Merateľné (z angl. measurable) – schopnosť spätnej väzby bude človeku pomáhať napredovať
  • Dosiahnuteľné (z angl. attainable) – ciele musia byť realistické
  • Relevantné (z angl. relevant) – musíte si stanoviť ciele, ktoré sú relevantné k vám, vašim schopnostiam a vášmu času
  • Časovo ohraničené (z angl. time) – pre každý cieľ by ste mali mať stanovený termín

 

Pamätajte, že na to, aby ste si naplno vypestovali nový návyk, budete potrebovať cca 66-90 dní. Takže pokiaľ vám to nejde okamžite, určite sa nevzdávajte.

Plán „ak-tak”

Výskumy taktiež ukázali, že v plnení novoročných predsavzatí a plánov môže pomôcť plán „ak-tak“. Pracuje na tomto princípe: Ak vám niekto na párty ponúkne alkohol, ale vy ste si dali záväzok nepiť, v hlave sa vám spustí nasledovný program: Ak mi niekto ponúkne alkohol, tak si dám namiesto toho sódu.

Pomôcka: Využívajte moderné technológie

Pokiaľ sa vám stále nedarí splniť si svoje ciele a plány, avšak stále chcete brať svoje záväzky vážne, využite jednu z moderných aplikácií na monitorovanie vašich pokrokov a cieľov. Ponúkame vám anglický prehľad aplikácií, ktoré vám v tom môžu pomôcť. Chcete sa stať lepším človekom? Vyskúšajte aplikáciu, ktorá vám pomôže stať sa milším človekom.

 

Avšak nezabúdajte, že aj keď používate aplikáciu, stále musíte vynaložiť dostatok úsilia na splnenie svojich plánov a cieľov. Môžete sa s nami podeliť v komentároch na Facebooku, či je pre vás plnenie novoročných predsavzatí jednoduché.

 

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook