Oslavovali sme na Radvanskom jarmoku

Krásne slovenské kroje, tradičné jedlá starých mám a skvelá zábava až do rána bieleho. Takto by sa dal charakterizovať už 362. ročník Radvanského jarmoku.

Tisíce obyvateľov Banskej Bystrice a jej okolia sa zišli cez víkend od 6. do 8. septembra na Námestí SNP v Banskej Bystrici, aby si spoločne vychutnali energiu slovenského folklóru, tradičné ľudové remeslá a zaujímavý kultúrny program.

Radvanský jarmok už tradične vítal nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov. Tí sa nestačili našim pestrým zvykom čudovať a vychutnávali si slovenskú pohostinnosť plnými dúškami.

 

História Radvanského jarmoku

História Radvanského jarmoku siaha až do 17. storočia. Vtedy totiž patril k najznámejším a najväčším jarmokom v celom Hornom Uhorsku. V minulosti naň prichádzali jarmočníci zo širokého okolia a nosili na predaj svoje výrobky. Boli to najmä produkty hrnčiarske, tkáčske, rezbárske, syrárske a garbiarske.

Pôvodne sa jarmok konal v mestečku Radvaň neďaleko Banskej Bystrice. Dnes sa z kapacitných dôvodov presunul na Námestie SNP do Metropoly stredného Slovenska.

Symbolom Radvanského jarmoku sú varešky. Celý jarmok sa totiž nesie v znamení tradície kúpiť si v jednom zo stánkov varešku a ťapnúť ňou okoloidúce dievčatá po zadku. Tento zaujímavý zvyk sa zachoval dodnes a na jarmoku ste tak mohli vidieť mnoho mládencov, ktorí neváhali a okoloidúcim dievčatám nič nedarovali.

 

Zvony, zvonce, zvončeky

Tohtoročný Radvanský jarmok bol špeciálne venovaný tradičným slovenským zvonom, ich výrobe a ručnému zvoneniu. V roku 2011 bolo totiž do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska zapísané tradičné ručné zvonenie na zvony a celková tradícia zvonárov na Slovensku. Spolu s týmto bol do zoznamu zapísaný aj samotný Radvanský jarmok.

 

70 sukien mala...

Vyvrcholením Radvanského jarmoku 2019 bol sobotňajší druhý ročník Slovenského dňa kroja, na ktorom padol slovenský rekord v počte ľudí odetých v krojoch na jednom mieste. Verte či nie, na námestí ich spolu bolo až 3882 z rôznych regiónov Slovenska ale i zahraničia, čo je takmer o tisíc krojov viac, ako v predchádzajúcom roku. Kroje spolu predviedli v krojovom sprievode mestom. Po tomto neuveriteľnom momente nasledovalo fenomenálne vystúpenie folklórneho súboru SĽUK.

 

Veselica až do rána

Celkovo sa tohtoročný Radvanský jarmok mohol pýšiť veľmi bohatým programom. Na svoje si prišli tak milovníci dychovej hudby s Dychovou hudbou Selčianka, ako aj naši najmenší v tvorivých dielňach so zvončekami a vareškami. Na nádvorí Radnice si nadšenci histórie mohli pozrieť expozíciu drevených hutníckych strojov.

Námestie SNP ovládli hlasy multižánrovej vokálnej skupiny Voising či zmyselné rytmy v podaní skupiny Romano Jilo („Cigánske srdce“). Svoj nový album tu krstili Šajbianske pršťoke.

Ľudí zabávalo divadlo Teatro Neline a majster zvonár, ktorý predvádzal odlievanie a výrobu zvonov. Samozrejme, nechýbali ani Sokoliari kráľa Svätopluka s ukážkami výcviku dravých vtákov.

Navštíviť ste mohli až 300 rôznych stánkov s pohostinstvom či ľudovo-umeleckými výrobkami.

 

V priebehu posledného dňa jarmoku, v nedeľu, bolo poďakovanie všetkým remeselníkom, ktorí priniesli symbolické dary mestu. Viceprimátor Banskej Bystrice, Jakub Gajdošík, pre šťastie rozbil hlinený džbán. Podujatie bolo ukončené folklórnym súborom Bystrina.

 

Napriek tohtoročnému neprajnému počasiu bol Radvanský jarmok 2019 veľmi úspešný. Popri neutíchajúcej zábave návštevníkom nevadilo prižmúriť jedno oko a odpustiť tým zopár dažďovým kvapkám.

 

Náš tím sa už teraz teší na 363. Radvanský jarmok 2020. Ak sa rozhodujete budúci rok prísť, za nás odporúčame jednoznačne áno!

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook