Pôvod sviatku Halloween.

Pomaly, ale isto tu už máme jeseň.
 
Uvedomujeme si, že dni sú už kratšie a chladnejšie, ale napriek tomu o to farebnejšie. 
 
Halloween neodmysliteľne patrí k októbru aj napriek tomu, že sa tu neoslavuje do takej miery, ako je tomu v USA. Poďme sa spoločne pozrieť na pôvod tohto sviatku a prečo je tak populárny práve na západe.  

 

Ako to celé začalo? 

Tento sviatok je oslavovaný každoročne v ten istý dátum, 31.októbra, a jeho počiatky siahajú až to Keltského obdobia. Mali vo zvyku vždy na konci októbra zakladať vatru a nosiť kostými vo viere, že práve to odoženie duchov. Táto keltská tradícia sa nazýva Samhain.
 
1. novembra, keď noci začali byť čoraz tmavšie a studenšie, Kelti oslavovali svoj nový rok
 
Noc predtým, 31. októbra, kedy sa konal Samhain, sa Kelti domnievali, že svety mŕtvych a živých sa prepájajú a tak sa môžu mŕtvy dostať späť medzi živých.
 
    
 
V 8.storočí n.l. Pápež Gregor III. vyhlásil 1. november za Sviatok všetkých svätých. V priebehu nasledujúcich rokov bol tento sviatok oslavovaný s podobnými tradíciami ako tomu bolo pri Samhain. Večer 31.októbra bol známy aj ako All Hallows Eve (Večer Všetkých Svätých), ktorý bol neskôr skrátený na Halloween.

 

Ako sa stal tento sviatok tak populárny v Amerike?

Keďže na severe, v miestach kolónie New England bola silná protestantská viera, sviatok Halloween nezožal takú popularitu ako tomu bolo v južných kolóniách ako Maryland.
 
Zo začiatku sa tento sviatok oslavoval tancom, spevom a rozprávaním si strašidelných príbehov, ale ako v 19. storočí prišla do Spojených Štátov Amerických vlna imigrantov najmä z Írska, sa tieto zvyky postupne začali meniť. Noví obyvatelia priniesli so sebou aj tradíciu chodenia od domu k domu v kostýme, za účelom žobrania o peniaze alebo jedlo.  
 
Možno Vám stále nie je jasné, ako sa práve toto žobranie stalo tradíciou, ale historici sa domnievajú, že počas Sviatku všetkých svätých, ktorý sa oslavoval 2. novembra v Írsku, bolo bežné, že žobráci chodili po domoch, žiadali o jedlo a na oplátku sľúbili, že sa budú modliť za všetkých blízkych zosnulých danej rodiny.  

 

Zopár zaujímavostí o Halloweene:

1. Názov "witch" (čarodejnica) pochádza zo slova wicce, čo znamenalo múdra žena;

2. Pôvodne ľudia vyrezávali repu, a nie tekvicu;

3. Typické farby pre Halloween, oranžová a čierna, symbolizujú jesennú žatvu (oranžová) a tmu (čierna);

4. Štáty Európy neoslavujú Halloween do takej miery, ako je tomu v tých amerických;

5. 1/4 všetkých predaných sladkosti v roku (USA) je predaných práve počas Halloween-u;

6. Až 18% ľudí oblieka svojich štvornohých miláčikov do kostýmov.

 

  

 

 
 

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook