Fotogaléria

Štiavnické tajchy – relax dýchajúci baníckou minulosťou

Iba 15 minútová prechádzka z Námestia sv. Trojice v Banskej Štiavnici vás delí od maximálne očarujúceho zážitku. Sústava 24 navzájom poprepájaných vodných nádrží vrastených do prírody v letných mesiacoch slúži ako prírodné kúpalisko, priestor na romantické člnkovanie či oddychovú rybačku. V zime sa na zamrznutých vodných dielach môžete vyšantiť pri tradičnom korčuľovaní.

Predstavujeme vám baníkmi vybudované Štiavnické tajchy. Miestnych i zahraničných návštevníkov lákajú nielen fascinujúcim príbehom o záchrane baníckej minulosti regiónu, ale aj svojím magickým vzhľadom.

Slávna minulosť tajchov

V 18. storočí tvorili Štiavnické tajchy jednu z najdokonalejších vodohospodárskych sústav Európy. Ich vybudovanie zachránilo miestny prosperujúci banícky priemysel a zažehnalo „energetickú krízu“. Keďže 2000 baníkov spolu s rovnakým počtom koní už nestíhali odčerpávať spodnú vodu v baniach, vybudovali neuveriteľné vodné dielo skladajúce sa z viac ako 66 poprepájaných vodných nádrží, tajchov. Vodná energia tak nahradila tú ľudskú a tajchy sa stali jedným z najdokonalejších vodohospodárskych diel celej Európy. Tajchy napĺňané dažďovou vodou zadržiavali a efektívne distribuovali vodu tam, kde bolo potrebné. Banská čerpacia technika poháňala čerpadlá a vodné mlyny.

Vďaka dokonale odvedeným, technicky náročným, stavbám sa do dnešných čias zachovalo až 24 tajchov, ktoré sú včlenené do okolitých kopcov a navzájom popretkávané náučnými chodníkmi. Dnes sú, tak isto ako mesto Banská Štiavnica, zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Ktorý z 24 tajchov si vybrať?

V súčasnosti slúžia vodné tajchy na oddych a rekreáciu. Zamilovali si ich nielen miestni, ale aj zahraniční turisti.

Pravdepodobne najznámejším a najväčším tajchom je Počúvadlianske jazero, domácky nazývané Počúvadlo. Pokiaľ ste sa na tajch vybrali s deťmi, odporúčame si zapožičať vodný bicykel alebo člnok. Počúvadlo sa nachádza v objatí legendárneho vrchu Sitno, kam sa ľahko dostanete po turistickom chodníčku. Ubytovať sa bez problémov môžete v jednom z mnohých penziónov nachádzajúcich sa v blízkom okolí tajchu.

Obľúbenými tajchami miestnych sú Veľká Vodárenská alebo Klinger. Prídete k nim po 15 minútovej prechádzke romantickým lesným chodníčkom z centra Banskej Štiavnice. V najstaršom tajchu, Veľkej Vodárenskej, môžete obdivovať najmä výrazné tyrkysové sfarbenie vody a čarokrásnu prírodu všade navôkol. Zaujímavé je, že v minulosti kúpací poriadok tajchu Klinger nepovoľoval kúpanie ženám a mužom naraz. Ženy sa smeli kúpať iba v doobedných hodinách, muži poobede.

Pokiaľ sa na tajchy chystáte s deťmi, najviac sa vyšantia na Počúvadle, Vindšachte, Richňave alebo Kolpašskom tajchu. Nie sú tam strmé brehy a môžete si tam požičať vodné bicykle a člnky.

Ak túžite po tom pravom oddychu a pokoji, určite zájdite na Halču alebo Bakomi. Vďaka odľahlejšej polohe tam nestretnete veľa turistov.

Najvyššie položeným tajchom je Ottergrund. Ottergrund sa nachádza vo výške 801 m. n. m. a je najfotogenickejším z tajchov. V pozadí sa nachádza Kalvária a na hrádzi sa zvyknú pásť kone.

Milovníkom dlhých slnečných a teplých dní prezradíme jedno tajomstvo. Najdlhšie sa slniečko udrží nad Kolpašským tajchom. Taktiež je tu najteplejšia voda, obvykle má okolo 24 °C.

Rybári sa môžu na tajchoch Veľký Kolpašský tajch, Počúvadlo, Halča, Beliansky tajch a Richňava zrelaxovať pri lovení kaprov či pstruhov. Pozor, na Počúvadle sa loví iba štýlom „chyť a pusti.“

Jediný tajch, v ktorom nie je možné sa kúpať je Rozgrund. Ten totiž slúži ako zdroj pitnej vody.

Tajchy sú navzájom popretkávané aj množstvom cyklotrás, čiže sa k nim pokojne vyberte aj na bicykli.

Nestíhate zájsť k tajchom počas tohto leta? Príďte v zime. Pokorčuľujte sa na Vodárenskej alebo sa pripojte k silovému hokeju na Červenej studni.

 

Užite si posledné teplé týždne tohtoročnej letnej sezóny a príďte sa s vašimi rodinami či priateľmi osviežiť na naše Štiavnické tajchy alebo vyskúšať jeden z našich mnohých turistických chodníčkov.

Náš tím vám želá veľa pekných chvíľ pri objavovaní dych vyrážajúcich krás nášho kraja.

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook