Tipy na čistenie: 5 tipov, ako sa zbaviť plesní

Plesne sú mikroskopické huby, ktoré na svoj život potrebujú prostredie so zvýšenou vlhkosťou. Najčastejšie obývajú povrchy a rohy stien, obkladačky kúpeľní, priestory okolo okien a povrchy za sedacími súpravami a obrazmi. Vyskytli sa plesne aj u vás doma? V našom článku vám predstavíme 5 tipov, ako sa efektívne zbaviť plesní.

 

Prečo vznikajú plesne?

Najčastejšími príčinami vzniku plesní sú navlhčenie muriva pri stavbe a nesprávne odvádzanie vlhkosti z priestorov. Často tak pripravujeme plesniam vhodnú pôdu na rast my sami bez toho, aby sme si to uvedomovali.

 

Plesne spočiatku nie sú viditeľné voľným okom. No neskôr ich bude nielen vidieť, ale aj výrazne cítiť. Do priestoru vylučujú mikroskopické čiastočky, ktoré pre nás predstavujú zvýšené zdravotné riziko, a preto ich treba včas odstrániť a predchádzať ich vzniku.

Ako sa účinne zbaviť plesní raz a navždy

V prvom rade si musíte uvedomiť, že ak odstránite plesne bez toho, aby ste znížili celkovú vlhkosť priestoru, pleseň sa objaví znova. Treba preto zistiť dôvod zvýšenej vlhkosti v priestore a následne ho eliminovať. Po identifikácii zdroja môžete začať s trvácnym odstraňovaním plesní.

Ocot – prírodný bojovník proti plesniam

Ocot dokáže zneškodniť až 99 % baktérií a 82 % plesní. Prelejte ho do rozprašovača a nastriekajte na pleseň. Nechajte pôsobiť 1 až 4 hodiny a následne pleseň zotrite navlhčenou handričkou.

 

TIP: Pridajte do octu pár kvapiek esenciálneho oleja, ktorý zneutralizuje zápach.

Sila peroxidu vodíka odstráni každú pleseň

Zmiešajte peroxid vodíka so sódou bikarbónou a octom v pomere 1:1:1. Zmes nalejte do rozprašovača, nastriekajte na pleseň a nechajte pôsobiť 15 minút. Pleseň zotrite handričkou.

Savo proti plesniam

Tekutý dezinfekčný prípravok Savo proti plesniam je číslom 1 na trhu medzi prostriedkami na odstránenie plesní. Účinne odstráni všetky druhy plesní, vydezinfikuje a vybieli povrch. Dbajte však na dostatočné vetranie v miestnosti.

Prírodná sila citrusov a čajovníkového oleja

Zmiešajte 20 kvapiek grapefruitového extraktu alebo čajovníkového oleja s dvoma šálkami vody a nastriekajte na postihnuté miesto. Zmes však následne nezmývajte.

Sanačný náter a protiplesňová farba

Existuje veľa náterov, ktoré ochránia vaše steny pred plesňami. Na napadnuté povrchy naneste sanačný náter. Nechajte pôsobiť 24 hodín a naneste protiplesňovú maliarsku farbu.

Prevencia - najlepšia taktika v boji proti plesniam

Pamätajte, že kľúčom k zdravým stenám je zabránenie vysokej vlhkosti v priestoroch. Odporúčame vám preto dôkladne vetrať a v prípade nutnosti použite aj odvlhčovač. Pravidelne čistite miestnosti a povrchy náchylné na vznik plesní a pleseň u vás už nebude mať žiadnu šancu.

 

 

Vďaka:

Text: Denisa Dee

Foto:

foto (pleseň)
fotka od: Joanna Bu z Pexels

titulná fotka (dievča)
fotka od: klimkin  z Pixabay

 

V prípade, že by ste sa chceli podeliť o svoj názor, alebo ak máte akékoľvek otázky alebo pripomienky, môžete napísať e-mail na adresu: marketing@nextporter.com

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook