Valentín 2021: Od počiatku až po dnešok

Valentín sa oslavuje na celom svete vždy 14. februára. Milovaní si na deň svätého Valentína vyjadrujú svoju náklonnosť kvetmi, sladkosťami, prianiami a ďalšími darčekmi. Kto bol tento tajomný muž a odkiaľ pochádzajú valentínske tradície? Tento článok vás zavedie do dávneho Ríma, na rituál s názvom Lupercalia.

Legenda o svätom Valentínovi

Kto bol svätý Valentín, po ktorom je pomenovaný sviatok všetkých zaľúbencov? Aby sme boli úprimní, nik to nevie úplne presne. Katolícka cirkev uznáva viacerých svätých s rovnakým alebo podobným menom. Podľa jednej starorímskej legendy sa jeden uväznený muž menom Valentín zamiloval do dcéry svojho žalárnika. Keď umieral, poslal jej list, ktorý podpísal „Tvoj Valentín“, ako to poznáme dnes. Či je to však pravda sa už asi nikdy nedozvieme.

Oslavy dňa sv. Valentína

V antickom Ríme oslavovali v polovici februára festival s názvom Lupercalia. Muži obetovali psa a kozu, stiahli ich z kože a „oplieskali“ ňou miestne ženy. Tie verili, že im rituál prinesie plodnosť. Súčasťou rituálu bola aj akási párovacia lotéria: mladí muži si náhodne vyberali z urny lístočky s menami dievčat, ktoré s nimi následne zostali po dobu slávností (a keď sa párovanie podarilo, tak sa neskôr aj vzali). Avšak na konci 5. storočia bol festival nahradený oslavou sv. Valentína počas dňa 14. februára.

Valentínky

Najstaršia zachovaná valentínka pochádza z roku 1415 od Charlesa, vojvodu z Orleans. Počas svojho pobytu za mrežami v londýnskej väznici Tower napísal svojej žene báseň. Táto „valentínka“ je v súčasnosti majetkom Britskej knižnice v Londýne.

V 40. rokoch 19. storočia začala Esther A. Howland s výrobou predpripravených valentínok, ktoré sa stali extrémne populárne. V súčasnosti sa na Valentína pošle okolo 145 miliónov valentínok, čo z neho robí druhý najväčší sviatok, čo sa týka počtu pohľadníc. Tým najväčším sú stále Vianoce.

 

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook