Vodný kameň: Ako sa ho efektívne zbaviť?

Vodný kameň je tvrdá kriedová substancia, ktorá sa objavuje vo vnútri rýchlovarných kanvíc, okolo umývadiel a na kuchynskom riade. Je to výsledok nerozpustných usadenín uhličitanu vápenatého, ktoré sú súčasťou príliš tvrdej vody. Priveľké množstvo vodného kameňa môže časom upchať potrubie a znemožniť kanvici zohriatie.

 

Mäkká voda obsahuje prevažne sodík, vďaka ktorému má slankavú chuť. Tvrdá voda zas obsahuje rozpustené minerály, ako je vápnik a horčík. Vodný kameň nie je pre nás škodlivý. Mnohí ľudia dokonca preferujú pitie tvrdej vody, pretože obsahuje potrebné minerály pre naše telo. Na Slovensku máme rôzne oblasti s rôznou tvrdosťou vody.

5 tipov ako sa efektívne zbaviť vodného kameňa

Aby ste sa nadobro zbavili vodného kameňa, vyskúšajte jeden z našich 5 tipov.

1.   Sila octu

Na odstránenie vodného kameňa z vane a sprchy použite ocot v spreji. Nastriekajte na postihnuté miesto a nechajte pôsobiť aspoň počas 30 minút. Následne vodný kameň zoškrabte. Pozor, aby ste nepoškodili povrch.

2.   Kola ako prostriedok na odstránenie vodného kameňa

Vodný kameň z toalety odstránite pomocou koly. Nechajte pôsobiť hodinu, vydrhnite a spláchnite.

3.   Odstránenie vodného kameňa z kanvice

Nalejte do kanvice pohár octu alebo kyseliny citrónovej a nechajte pôsobiť 1 hodinu. Po hodine dolejte vodu, zapnite kanvicu a zvarte vodu. Následne kanvicu niekoľkokrát prepláchnite studenou vodou.

4.   Kyselina citrónová na poháre a taniere

Ak chcete odstrániť vodný kameň z pohárov a tanierov, prisypte do umývačky riadu trocha kyseliny citrónovej. Po umytí bude váš riad opäť žiarivo čistý.

5.   Nainštalujte si zmäkčovač vody

V prípade príliš tvrdej vody môže byť ťažké zabrániť vzniku vodného kameňa. Vždy si však môžete nainštalovať zmäkčovač vody na umývadlo.

 

Rovnako ako pri odstraňovaní plesní, odstraňujte vodný kameň poriadne. V opačnom prípade by sa vám mohol na tom istom mieste vytvoriť opäť.

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook