Za letnou turistikou do okolia Banskej Bystrice

Ľudia často odchádzajú na dovolenku do zahraničia, aby objavili krásy tohto sveta. My, obyvatelia Banskej Bystrice a jej okolia, vtedy iba krútime hlavami. Naša príroda totiž ponúka jedny z najkrajších prekvapení, ktoré pre nás sama vytvorila.

V nasledujúcom článku vám priblížime zopár turistických chodníčkov, po ktorých by ste pri návšteve Banskej Bystrice určite mali prejsť.

Pre milovníkov výhľadov

Okolie Banskej Bystrice vďaka svojmu hornatému povrchu ponúka nespočetné možnosti na turistiku. Z chrbtov Kremnických a Starohorských vrchov a Poľany môžete obdivovať krásy srdca Slovenska z vtáčej perspektívy.

Bystrické sedlo (1190 m. n. m.)

Kremnické vrchy ponúkajú nádherný výhľad na okolitú krajinu z výšky až 1190 m. n. m. Na obľúbené Bystrické sedlo sa dostanete veľmi jednoducho, takže pokojne môžete vziať na výlet celú vašu rodinku. Sedlo je križovatkou mnohých turistických i cyklistických trás.

Z rekreačného centra Králiky sa vyberte po modrom turistickom chodníčku smerom na Skalku. Už o 1,5 km sa ocitnete tesne pod Bystrickým sedlom. Do cieľa vám ostáva už iba posledné prudšie stúpanie a môžete zahájiť piknik s prvotriednym výhľadom na metropolu stredného Slovenska.

Panský diel (1100 m. n. m.)

Ďalší z dych vyrážajúcich výhľadov na Mesto pod Urpínom a jeho široké okolie vám ponúka Panský diel. Tento vrch je súčasťou Starohorských vrchov a nachádza sa tesne nad baníckou dedinkou Špania dolina.

Štyri a pol kilometrový výstup na Panský diel začína priamo v  Banskej Bystrici, na ulici Pieninská. Odtiaľ vás na vrchol dovedie modrý turistický chodník. Pre milovníkov cyklistiky odporúčame tento výstup absolvovať na bicykli.

Vodné krásy okolia Banskej Bystrice

Rozpálené slnečné lúče, čerstvý vzduch a jemný šelest stromov všade navôkol. Idylka každého teplého letného dňa. Banská Bystrica a jej okolie ponúka pre turistov chladivé radovánky v podobe vodopádu či jazierka.

Králická tiesňava a Králický vodopád

Počas horúcich letných mesiacov si môžete doslova odskočiť na osviežujúci výlet do Králickej tiesňavy. Vo vstupnej časti sa nachádza Králický vodopád. Jeho voda padá do hĺbky až 7 metrov. Pokojne sa v ňom osviežte a pokračujte 1 km dlhým kaňonom ďalej.

TIP: Určite neprehliadnite zostup chodníka pod vodopád.

Územie Králickej tiesňavy je zákonom chránené, nakoľko sa v ňom nachádza množstvo vzácnych rastlín a živočíchov. Celú atmosféru dotvára Farebný potok, ktorý na niektorých miestach obmýva skaly vysoké až 20 metrov.

Vstup do tohto kaňonu sa nachádza na hlavnej ceste medzi obcami Králiky a Tajov. Terén je nenáročný a určite sa tejto vychádzke potešia aj vaše deti či rodičia. Zvýšenú pozornosť však venujte prechodom cez mokré rebríky, hrozí na nich pokĺznutie.

Náučný chodník Ortútske jazierko

Hlavnou dominantou prírodovedne zameraného náučného chodníka je Ortútske jazierko. Jeho historické korene siahajú až do stredovekej baníckej minulosti nášho kraja. V minulosti sa v tejto oblasti ťažila ortuť, čomu napovedá aj názov lokality.

Ortútske jazierko je na Slovensku jedinečné svojím vznikom. Vzniklo totiž svahovým zosuvom a zatopením terénnej depresie.

Na chodníku budete prechádzať aj okolo Ľadových dier, ktoré sú miestnou mikroklimatickou anomáliou. Ľadové cencúle sa tu nachádzajú až do konca mája. Mikroklimatická anomália je úzko spojená aj s tou vegetačnou. Na tomto mieste sa darí machom a lišajníkom, ktoré by sme sotva videli o pár metrov ďalej.

Úkazy, ktoré v okolí Banskej Bystrice naservírovala sama príroda

Radi obdivujete zaujímavosti, ktoré boli vytvorené prírodou bez zásahu človeka? Aj takými sa môžete do sýtosti pokochať v okolí nášho mesta.

Malachovské skalky

Skalky, ktoré sú usporiadané do zvláštnych umeleckých útvarov, sú zákonom chránené. Vápencové a dolomitové skaly upútajú vašu pozornosť svojimi malými skalnými bralami, stenami a priehlbinami pripomínajúcimi vaničky, ktoré sú napĺňané dažďovou vodou. Okrem skaliek tu môžete obdivovať aj vzácnu faunu a flóru.

Od 17. storočia sa v tejto oblasti vyrábal kvalitný pušný prach, ktorý využívali baníci okolitých miest.

Na túto dominantu sa dostanete nenáročným, avšak neoznačeným, chodníčkom z autobusovej zastávky Stupy. Cesta vám po prekročení mostíka cez Malachovský potok potrvá približne 15 minút.

Niekoľkodňová poznávacia cesta

V prípade, ak by ste sa v našom kraji chceli zdržať dlhšie a spoznávať jeho krásy, priamo z centra mesta môžete vykročiť aj na púť.

Barborská cesta

Barborská cesta je pútnická cesta, ktorá začína a končí v Banskej Bystrici. Nazýva sa podľa svätej Barbory, patrónky všetkých baníkov. V minulosti mal totiž na tomto území banícky priemysel veľmi silné zastúpenie celoeurópskeho významu.

Okružná pútnická cesta je dlhá 186 km a trasu je možné zdolať už za 9 dní. Samotná cesta je rozdelená na 9 etáp. V každej sa nachádza možnosť na prenocovanie i prenos batožiny. Na ceste uvidíte 29 drevených veží, ktoré symbolizujú vek svätej Barbory, 29 rokov. Výškové rozdiely sú tu minimálne a cesta je ľahko zdolateľná.

 

Náš tím vám želá veľa príjemných chvíľ strávených objavovaním krás okolia nášho mesta, Banskej Bystrice, nielen v letných, ale i zimných mesiacoch.

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook