Fotogaléria

Banská Bystrica - metropola stredného Slovenska

V srdci stredného Slovenska v objatí hôr, v údolí rieky Hron leží mesto Banská Bystrica.

Zoznámte sa so slávnou baníckou minulosťou historického kráľovského mesta, ktoré je v súčasnosti najvýznamnejším hospodárskym, administratívnym a kultúrnym centrom stredného Slovenska a sídlom našej spoločnosti.

Slávna minulosť Banskej Bystrice

História Banskej Bystrice sa začala písať v 13. storočí. Do pôvodne malej osady Bystrice prišli rodiny saských kolonistov a založili základňu baníckej výroby. Ťažili sa tu drahé kovy ako striebro a meď. Baníctvo sa stalo hlavným zdrojom príjmu osady, ktorá bola vďaka stúpajúcemu významu povýšená na mesto.

Zlatou érou v minulosti bolo obdobie 15. a 16. storočia počas pôsobenia Thurzovsko-Fuggerovskej mediarskej spoločnosti európskych rozmerov.

Počas druhej svetovej vojny bola Banská Bystrica centrom Slovenského národného povstania. Tento ozbrojený odpor proti fašistickej okupácii sa zapísal do dejín Slovenskej republiky. Dnes tieto udalosti v meste pripomína Pamätník SNP v tvare rozpoleného srdca a prírodné vojenské múzeum.

Historické centrum mesta Banská Bystrica

Historické centrum Banskej Bystrice je od roku 1955 vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. Krásy hradného areálu, majestátnych kostolov, či renesančných domov môžete obdivovať počas prechádzky centrom dýchajúcim stredovekou kráľovskou atmosférou.

V centre mesta sa týči kalvárska hora Urpín, podľa ktorej si Banská Bystrica zaslúžila prezývku „Mesto pod Urpínom“. Na severovýchodnom úpätí vyhasnutej sopky sa nachádza Kalvária zo 17. storočia.

Po centre mesta premáva historický vláčik Pretórium, z ktorého si môžete v pohodlí pozrieť historické pamätihodnosti mesta. Ktoré sú to si predstavíme v nasledujúcich riadkoch.

Najznámejšie pamiatky hradného areálu

Súčasťou historického jadra mesta je areál mestského hradu. Hradný areál tvorí Barbakan, kostol Nanebovzatia Panny Márie a Kostol svätého Kríža a Matejov dom.

Barbakan patrí medzi stredoveké skvosty hradného areálu. Najviditeľnejšou dominantou je Petermannová veža, zvonica s tromi zvonmi. V minulosti slúžil ako vstup do areálu ponad priekopu. Dnes si v jeho priestoroch môžete vychutnať koncert, obed alebo kávičku.

Kostol Nanebovzatia Panny Márie je najstaršou stavbou Banskej Bystrice. Vo svojom vnútri ukrýva skvosty gotického umenia na Slovensku, napríklad oltár svätej Barbory, patrónky baníkov. Oltár vyhotovil samotný majster Pavol z Levoče.

Dom kráľa Mateja Korvína, Matejov dom, sa na svojej fasáde pýši nádherným kráľovským erbom. Päťposchodový dom je najstaršou svetskou pamiatkou hradného areálu a je včlenený do susednej baníckej bašty. Dnes môžete navštíviť jeho priestory, v ktorých sa nachádza Stredoslovenské múzeum s klenotnicou.

Najznámejšie pamiatky Námestia Slovenského národného povstania

Veľké obdĺžnikové Námestie Slovenského národného povstania je pretvorené na pešiu zónu a ohraničujú ho honosné meštianske domy. Nachádzajú sa tu domy bohatých obyvateľov mesta ako Thurzov dom a Benického dom, Hodinová veža, Mariánsky stĺp, Kamenná fontána, či Čierny obelisk.

Hodinová veža ponúka najkrajší pohľad na Námestie SNP a okolie mesta. Je najznámejšou a najviditeľnejšou dominantou námestia. Pýši sa až dvoma hodinami - hornými a dolnými. Počas pekného počasia z nej návštevníci môžu obdivovať výhľad na mesto a jeho okolie. Do výšky 20 m sa vystúpuje po 101 schodoch. Hodinová veža má prívlastok šikmá, nakoľko má naklonenie až o 68 cm. V minulosti slúžila ako strážna veža.

Mariánsky stĺp s 245 cm vysokou sochou Panny Márie predstavuje vďaku za ukončenie morovej epidémie.

Kamenná fontána ponúka okrem príjemného osvieženia v letných dňoch aj hudobný zážitok.

Čierny obelisk bol postavený na počesť vojakov Červenej a Rumunskej armády, ktorí mesto 25. marca 1945 oslobodili.

V budove Starej radnice môžete obdivovať prekrásny neobarokový luster, pôvodné dvere s vročením, rôzne fresky a klenby. V súčasnosti v ňom sídli Informačné centrum mesta.

 

Historické centrum mesta, jeho moderná výstavba a krásna okolitá príroda ponúka široké možnosti pre každého návštevníka.Príďte sa preto pozrieť do Banskej Bystrice, sídla vášho obľúbeného exportéra a importéra značkovej drogérie a kozmetiky.

Náš tím vám želá veľa pekných momentov pri obdivovaní krás nášho kráľovského mesta.

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook