Je efektívnejšia práca na diaľku alebo v kancelárii?

V dnešných časoch sa veľa ľudí pracovne presunulo z kancelárií domov. Čo je však lepšie: pracovať na diaľku alebo z kancelárie? Náš tím pre vás vyhľadal zopár štatistík, ktoré vám pomôžu nájsť odpovede.

 

      VS     

 

Čo je práca na diaľku a ako tento koncept funguje

Práca na diaľku znamená vykonávať prácu z iných miest, ako z kancelárie – z kaviarne, reštaurácie, coworkingu, domu kamaráta, parku či dokonca, v prípade digitálnych nomádov, z pláže. Práca na diaľku zvykla byť výsadou tzv. freelancerov, no dnes sa týka už aj zamestnancov na TPP. Podľa analýzy spoločnosti Gallup by 54 % kancelárskych referentov vymenilo svoju prácu za pozíciu s flexibilným pracovným časom.

 

    

 

Rozdiel medzi prácou na diaľku a prácou z domu

Byť v práci za 30 sekúnd. Ako by sa vám to páčilo? Práca z domu je typ práce na diaľku. Ľudia pracujúci z domu majú doma štýlové kancelárie častokrát s viacerými obrazovkami a ergonomickou stoličkou.

        

Populárna práca na diaľku

Práca na diaľku znižuje firemné náklady, vrátane nájmu a operatívnych nákladov. Taktiež redukuje náklady pre zamestnancov, napríklad na cestu do práce, jedlo a oblečenie. A čo viac, štúdia Stanfordskej univerzity ukázala náramný nárast pracovnej produktivity medzi ľuďmi pracujúcimi z domu. Avšak, každá minca má dve strany. Niektorí zamestnanci pracujúci z domu môžu mať problémy s definovaním dostatočnej produktivity, sebadisciplínou, motiváciou v práci, alebo ukončeniu pracovných úloh počas normálnych pracovných hodín.

    

 

Aká je práca na diaľku na Slovensku a v EÚ

Iba 3,6 % Slovákov má možnosť práce na diaľku, čo znamená, že iba 1 z 10 zamestnancov majú „privilégium“ práce mimo kanceláriu. Práca na diaľku je tretí najžiadanejší nefinančný benefit. 11,2 % freelancerov si na Slovensku užíva prácu z domu.

 

V EÚ je toto číslo o čosi vyššie, konkrétne 5,2 %. Krajina s najvyšším percentom práce z domu je Holandsko (14 %), najnižšia pozícia patrí Bulharsku. Iba 0,3 % Bulharov má možnosť práce na diaľku. Čo sa týka freelancerov, lídrom je Fínsko so 46,4 %.

 

Práca z domu však nie je vhodná pre všetky typy pracovných pozícii. Ba dokonca ani nemusí sadnúť každému typu zamestnanca.

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook