Veľkonočné zvyky a tradície na Slovensku – šibačka a oblievačka

My, Slováci, na svoje pestré tradície nedáme dopustiť. V zime oslavujeme vianočné sviatky takmer od polovice decembra a s prvým jarným dňom sa už naši chlapci nevedia dočkať príchodu Veľkej noci. V tento deň totiž navštevujú dievčatá, šibú ich korbáčmi a oblievajú. A keď povieme „oblievajú“, tak často myslíme aj s vedrami plnými vody. V našom článku sme zhrnuli veľkonočné zvyky a tradície na Slovensku, ktoré sú skutočne jedinečné.

Kedy sa oslavuje Veľká noc?

Termín Veľkej noci nie je stály a každý rok sa mení. Veľkonočná nedeľa pripadá na prvú nedeľu po prvom jarnom splne mesiaca. V tento deň podľa svedectva apoštolov Ježiš Kristus vstal z mŕtvych.

Oslavy Veľkej noci

Počas Veľkej noci si kresťania pripomínajú umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Okrem toho, že je Veľká noc najväčším kresťanským sviatkom, jej oslavy sú spojené aj s pohanskými rituálmi vítania jari a oslavami hojnosti, úrody a zdravia.

Veľkonočný týždeň

Na Zelený štvrtok sa tradične konzumujú iba zelené jedlá (špenát, kel, žihľava), ktoré podporujú zdravie a vitalitu. Naši predkovia vyháňali na pašu dobytok a na dvere stajní cesnakom kreslili kríže, ktoré ho ochránia pred zlými duchmi. V tento deň by ste sa márne snažili zachytiť zvuk zvonov, tie na znak smútku zostávajú mĺkve. Deň totiž symbolizuje poslednú večeru s Ježišom Kristom.

 

Na Veľký Piatok si kresťania pripomínajú umučenie a ukrižovanie Ježiša Krista. Naši predkovia sa zvykli pred východom Slnka kúpať po krk ponorení v potoku. Tento rituál mal zabezpečiť celoročné zdravie. Dievčatá verili, že vlasy po umytí v potoku budú rýchlejšie rásť a ich pleť bude očarujúca.

 

Počas Bielej soboty sa pripravujú jedlá na hodovanie, pretože sa končí 40 dňový pôst.

 

Veľkonočná nedeľa je dňom hojnosti, radosti, osláv a veselíc, ktoré pramenia z Kristovho zmŕtvychvstania.

Veľkonočný pondelok

Veľkonočný pondelok je dňom zábavy, šibačky a oblievačky. Mladí muži navštevujú domy, kde žijú dievčatá, šibú ich s čerstvo narezaným a ozdobeným korbáčom z vŕbových prútov a oblievajú ich. Čím viac šibačov dievčina má, tým pyšnejšia môže byť. Bitie prútikom zabezpečí silu, zdravie a hojnosť počas celého roka.

 

Na dedinách zvyknú mládenci oblievať dievčatá aj vedrom vody, alebo ich rovno vykúpať v potoku. Voda je totiž symbolom zdravia, krásy a mladosti.

 

Po poriadnej šibačke a oblievačke dostanú chlapci sladkú a finančnú odmenu, alebo sa dokonca najedia s celou rodinou. Večer sa všetci stretnú na veľkonočnej veselici.

Veľkonočné menu

Prípravy veľkonočného menu začínajú už niekoľko dní pred samotnými oslavami. Jednotlivé chody závisia od konkrétnych krajov, avšak v každej kuchyni nájdete vajíčka uvarené na tvrdo, zemiakový šalát, údené mäso a rôzne sladké pochutiny. V niektorých rodinách je to vianočka, na východe hrudka, inde zas koláč pascha. Azda najtradičnejší je sladký baranček. Chutná domáca tak isto nechýba na žiadnom stole.

 

Veľa našich tradícií sa postupom času vytratilo. Šibačka a oblievačka tak ostáva peknou spomienkou na slovenský folklór. Napriek tomu, že budú tohtoročné sviatky pre mnohých z nás kvôli súčasnej situácii iné, prajeme vám peknú oblievačku a šibačku v kruhu vašej domácnosti.

 

 

Vďaka:

Text: Denisa Dee

Foto:

foto (Veľká noc a kvety)
fotka od: RitaE  z Pixabey

titulná fotka (veľkonočné vajíčka)
fotka od: adonyig  z  Pixabey

 

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook