Vianočné zvyky na Slovensku

Nastal čas roka, na ktorý sa mnohí z nás tešia najviac. Čas pokoja a lásky, radosti a veselosti. Vianočný čas. Čo by to však boli Vianoce bez typických slovenských vianočných zvykov a tradícií?

 

My Slováci sa môžeme považovať za jeden z tých šťastnejších národov. Naše vianočné tradície a zvyky sú totiž veľmi bohaté a oslavovať začíname už 4 týždne pred Štedrým dňom, počas obdobia nazývaného advent.

 

Advent

Advent začína prvou adventnou nedeľou a nesie v sebe posolstvo očakávania príchodu na svet malého Ježiška. Počas obdobia adventu vyzdobujeme naše príbytky, kupujeme darčeky pre našich najbližších a chodíme do kostola. Staviame vianočný stromček a postupne zapaľujeme na adventnom venci 4 sviečky. Každá sviečka symbolizuje jednu adventnú nedeľu. U detí je veľmi obľúbený adventný kalendár. Každý deň až do Štedrého dňa si v ňom otvoria okienko so sladkou dobrôtkou.

 

Ako však vieme zistiť, ktorá nedeľa bude tou prvou adventnou nedeľou? Tento rok vychádza Štedrý deň na utorok. Posledná nedeľa, ktorá je pred Štedrým dňom, je zároveň aj poslednou, teda štvrtou adventnou nedeľou. Prvá adventná nedeľa teraz padla symbolicky práve na 1. decembra.

 

Sviatok svätého Mikuláša (6. december)

Sviatok svätého Mikuláša pripadá vždy na 6. decembra. Tento sviatok milujú najmä deti. Práve tie dobré a poslušné totižto dostanú od Mikuláša do svojich čižmičiek sladkosti. Čižmičky si musia vyčistiť a umiestniť na okennú parapetu už v predvečer svätého Mikuláša, aby im stihol priniesť sladkosti počas noci, kedy spia. Pokiaľ však deti neposlúchali, hrozia im čižmičky plné čierneho uhlia. Mikuláš má dlhú bielu bradu a červený kabát a darčeky rozdáva spolu s anjelom a čertom. V školách zasa žiaci píšu na tabuľu mikulášsku básničku, ktorá ich má ochrániť pred zlými známkami a skúšaním pred tabuľou.

 

Sviatok svätej Lucie (13. december)

Na sviatok svätej Lucie chodia dievčatá zahalené v bielom plášti po domoch, aby z nich pierkami vymietli zlých duchov. Legendy hovoria, že svätá Lucia bola kresťanka, ktorú nútili, aby sa vydala za pohana. Ten sa zamiloval do jej krásnych očí, tak si ich vypálila a poslala mu ich. Bola považovaná za jednu z najväčších bosoriek.

 

Tip pre slobodné dievčatá: Zaujíma vás, kto bude vaším nastávajúcim manželom? Pripravte si na Luciu 13 lístočkov. Na 12 z nich napíšte mená chlapcov a posledný nechajte prázdny. Každý deň si jeden lístok vytiahnite a bez toho, aby ste si ho prečítali, ho spáľte. Na Štedrý deň spáľte predposledný už ráno. Milý, ktorý ostal na poslednom lístočku má byť podľa tejto veštby vaším budúcim manželom. Pokiaľ zostal posledný lístok prázdny, v nasledujúcom roku svadbu ešte nečakajte.

Štedrý deň (24. december)

Štedrým dňom začíname na Slovensku tráviť Vianoce, aj keď najväčším sviatkom Vianoc je v skutočnosti 1. sviatok vianočný (25. december), ktorý sa považuje za dátum narodenia Ježiša Krista.

 

Počas Štedrého dňa držíme pôst. Ten končí s východom prvej hviezdy na oblohu. Veríme, že ak striktne dodržíme pôst, zbadáme na oblohe zlaté prasiatko. Počas celého Štedrého dňa chystáme štedrovečernú večeru.

 

Štedrovečerná večera

Jedlá, ktoré sa podávajú na štedrovečernom stole sa líšia podľa konkrétnych zvykov a tradícií v rôznych slovenských regiónoch. Väčšinou však na každom stole nesmú chýbať tradičné vianočné oblátky s cesnakom a medom, rôzne ovocie a medovníčky, pupáky či bobáľky. Na večeru sa podáva poriadna kapustnica a vyprážaný kapor s tradičným zemiakovým šalátom. Na juhu Slovenska sa podáva rybacia polievka (halászle), na Liptove nechýba vianočné pečivo a na Spiši zas hubová „mačanka“ či pirohy.

 

Po dojedení hlavného chodu sa najmä u nás, v okolí Banskej Bystrice prekrajuje jabĺčko. Tvar jadrovníka má totiž predpovedať osud rodiny. Ak mal jadrovník rozkrojeného jabĺčka tvar hviezdy, rodina mala očakávať v budúcom roku šťastie. Jadrovník v tvare kríža predpovedá chorobu, červík nešťastie.

Kto a kedy nosí darčeky?

Po štedrovečernej večeri prichádza Ježiško, ktorý prináša darčeky. Deti sa tešia na ich rozbaľovanie a domácnosťami sa nesú melódie vianočných kolied. O polnoci ide rodina na polnočnú omšu, aby oslávili narodenie Ježiša Krista.

 

Ako oslavujete vianočné sviatky vy?

Počas prvého a druhého vianočného sviatku rodina zostáva spolu a navštevuje príbuzných a priateľov. Mnohí idú na zaslúžené zimné radovánky.

 

V rôznych regiónoch našej krajiny však majú ľudia rôzne zvyky, typické pre svoj región, takže sa vianočné zvyky naprieč Slovenskom môžu líšiť. Ako trávite vianočné sviatky vy? Máte nejaké špeciálne zvyky, ktoré sme nespomenuli? Napíšte nám ich na našu Facebookovú stránku do komentára pod tento článok.

 

Šťastné a veselé Vianoce v kruhu vašich najbližších a veľa úspechov do nového roka vám praje celý náš tím.

Kontaktujte nás

Kontakt

  • nextporter s.r.o
  • Králická 594/117
  • 976 34 Králiky
  • Slovakia
  • Tel.: +421 (0)905 946 616
  • E-mail: info@nextporter.com
  • Nextporter instagram facebook